فراخوان مقاله
کنگره ی ملی اوقات فراغت و سبک زندگی جوانان
مرکز مطالعات و پژوهش های راهبردی وزارت ورزش و جوانان با همکاری اداره کل ورزش و جوانان استان فارس و پژوهشکده علوم اجتماعی دانشگاه شیراز کنگره ی ملی اوقات فراغت و سبک زندگی جوانان را در مردادماه سال جاری برگزار می نماید.
درباره کنگره :
جوانان در گذشته با اتکاء به خانواده نیازهای اساسی خود را تأمین میکردند. با آغاز دوره ی صنعتی، نهاد خانواده متحول شد و بخشی از کارکردهای آن به سایر نهادهای اجتماعی واگذار گردید، به طوری که امروزه جوانان، دوره ی نوجوانی و جوانی خود را در دامان نهادهای مکمل و یا جایگزین می گذرانند. پیچیده شدن حیات اجتماعی در دنیای جدید، همراه با تقسیم کار و تخصصیشدن نقشهای اجتماعی باعث شد جوانان برای پذیرش نقشهای بزرگسالان دوره طولانیتری را به انتظار بگذرانند. این دوره ی گذار که هر روز ابعاد نوتر، گستردهتر و عمیقتری مییابد، شرایطی کاملاً جدید، متفاوت و حتی متعارض را در پیش روی جوانان، خانواده و دولت نهاده است؛ به نحوی که شناخت دقیق مسایل این دوران، شناساندن آن به جامعه و اتخاذ راهکارهای مناسب برای حل مسائل آنان در زمره ی دغدغههای ملی دولتها و ملتها درآمده است. از سوی دیگر، ورود به جامعه ی اطلاعاتی و شکلگیری جامعه ی شبکهای و دنیای مجازی، بیش از همه جوانان را به چالشی نوین فراخوانده است. چالشی که ابعاد آن به مراتب، پیچیدهتر و مدیریت آن به مراتب، غامضتر است.
این در حالی است که کشور ما ضمن برخورداری از جمعیتی جوان و جامعهای در حال تغییر، نیازمند شناخت روزافزون مسائل در حال تغییر نسل جوان ایرانی است. یکی از مهم ترین مسائل در این زمینه، موضوع سبک زندگی و اوقات فراغت جوانان است. اوقات فراغت به سبب در برداشتن الزامات کمتر و آزادی عمل بیشتر، می تواند در بازنمایی ارزش ها، نگرش ها و ذائقه های فرهنگی جوانان نقش کلیدی ایفا کند و از این رو در مطالعات اجتماعی و فرهنگی دارای اهمیتی غیرقابل انکار است.
سبک زندگی (life style) در مطالعات فرهنگی به مجموعه ی رفتارها و الگوی کنشهای هر فرد که معطوف به ابعاد هنجاری و معنایی زندگی اجتماعی است اطلاق میشود و نشان دهنده کم و کیف نظام باورها و کنشهای فرد است. در این چارچوب، سبک زندگی پایه و اساس فهم شرایط فرهنگی موجود و تحولات پیش رو در این حوزه تلقی میشود و نشان میدهد که در بطن ارزشهای موجود در خرده نظام فرهنگی چه میگذرد. در واقع با بهکارگیری مفهوم سبک زندگی و تعمق درباره آن (و به طور ویژه رفتارهای فراغتی) میتوان از هنجارهای پنهان که در اذهان، باورها و رفتارهای مردم یک جامعه قابل مشاهده است، آگاهی یافت و از جهتگیریها و الگوهای موجود یا در حال شکلگیری، به نحو واقع بینانهای تفسیر به دست داد.
اوقات فراغت جوانان و سبکهای گذران آن، در عینحال که در هر جامعهای می تواند معرف تحولات اجتماعی و فرهنگی به سامان بوده و دریچه ای برای ورود نوآوری های فرهنگی تلقی شود، در موارد زیادی نیز میتواند به عنوان منبع تهدید و نابسامانی و موضوع شکاف بین نسلی واقع شود. از این جهت، رابطه ی این فعالیتها و سبکهای فراغتی با فرهنگ مسلط در جامعه از اهمیت خاص سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برخوردار است.
اثرات و پیامدهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی سبکها و فعالیتهای فراغتی در جامعه ی ما همواره مطرح بوده است. در دهههای گذشته به ویژه در سال های بعد از انقلاب اسلامی به همراه گسترش فرایندهای نوگرایی، تمایزپذیری اجتماعی و توسعه فن آوری های اطلاعات و ارتباطات، ترجیحات و الگوهای فراغتی جوانان بسط یافته و به یکی از مهم ترین نگرانیها و دغدغههای جامعه بزرگسال (اعم از والدین، معلمان، مسئولین دستگاه های فرهنگی، و نیروهای کنترل کننده ی اجتماعی) مبدل شده است. این دغدغهها بالاخص در کشور ما با توجه به شرایط تاریخی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و همچنین تنوع فرهنگی، اقلیمی و قومی از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. نکته ی حائز اهمیت اینکه، این فعالیت ها در مواردی تحت عنوان آسیبها و انحرافات اجتماعی و فرهنگی تفسیر شده و محکوم گردیده است. به همین جهت، گفتمانهای مورد استفاده در تبیین رشد خرده فرهنگهای جوانان در ایران عمدتاً خصلتی سیاسی و اخلاقی داشته است.
به هر تقدیر با توجه به نقشی که جوانان هر کشور در حیات و بالندگی آن ایفا میکنند سرمایهگذاری در آموزش و تربیت صحیح آنها ضرورتی اجتناب ناپذیر است. دوره جوانی، دوره شکلگیری و قوام یافتن شخصیت فرد و هویت فرهنگی اوست. در این دوره فرد متناسب با اطلاعاتی که از طریق نهادهای اجتماعی دریافت میکند، هنجار و ارزشهای جامعه خود را درونی میکند. سبک ها و نحوه ی گذران اوقات فراغت جوانان میتواند نقشی مؤثر در شکلگیری شخصیت آنان و همین طور سازندگی جامعه داشته باشد. لذا اهتمام به مطالعه در این خصوص و برنامهریزی برای آن، از دغدغههای اصلی دستاندرکاران به شمار میرود.
گرچه طی سال های اخیر قدمهای مؤثر و مفیدی در زمینه ی پژوهش درباره ی اوقات فراغت جوانان و نیز برنامه ریزی برای پر کردن این اوقات در بین گروه های مختلف جوانان برداشته شده، اما این مطالعات و اقدامات «ناکافی» بوده و کمتر در معرض بررسی، نقد و قضاوت صاحبنظران قرار گرفته است. امید است برگزاری کنگره ای با محوریت اوقات فراغت و سبک زندگی جوانان پاسخی به نیازهای جدید این حوزه باشد.
اهداف برگزاری:
بر اساس موارد و ضرورت های یاد شده اهداف کنگره عبارتند از:
- شناخت مسائل جدید حوزه اوقات فراغت جوانان
- شناسایی ابعاد مدیریت اوقات فراغت جوانان
- بررسی و مطالعه ابعاد موضوع در گستره ملی
- ایجاد رویکرد علمی و تخصصی و برنامه ای نسبت به مسئله سبک زندگی و اوقات فراغت جوانان
- ظرفیت سازی در حوزه سیاستگذاری، برنامه ریزی و اجرا در ساماندهی اوقات فراغت جوانان
محورهای ارائه مقاله:
- خرده فرهنگها، اوقات فراغت و سبکهای زندگی جوانان
- اوقات فراغت، سبکهای زندگی جوانان و چالشهای جهانی شدن
- سبکهای زندگی و الگوهای رفتار فراغتی جوانان
- روند شناسی تحولات و تغییرات در الگوها و سبک های رفتار فراغتی جوانان
- جنگ نرم و تهاجم فرهنگی، اوقات فراغت و سبک زندگی جوانان
- سبک زندگی اسلامی - انقلابی - ایرانی و اوقات فراغت جوانان
- نقش و جایگاه دستگاه ها و سازمان های تأثرگذار در سبک زندگی و اوقات فراغت جوانان (تعاملات، پیوستگی ها و تضادها)
- نقش و تأثیرگذاری خانواده و همسالان بر سبک زندگی و اوقات فراغت جوانان
- نقش کالاهای فرهنگی بر اوقات فراغت جوانان
- اوقات فراغت و مشارکتهای اجتماعی داوطلبانه جوانان
- نقش برنامه های تربیت بدنی و فعالیت های ورزشی بر اوقات فراغت جوانان
- نقش و جایگاه فناوری ها و رسانههای نوین در سبک زندگی و اوقات فراغت جوانان
- آسیبشناسی الگوها و شیوههای گذران اوقات فراغت جوانان و ارائه راهکارها
- آسیبشناسی منابع، امکانات و فضاهای گذران اوقات فراغت جوانان و راهکارهای بهینهسازی آن
- ارزیابی سیاست ها، برنامه ها و طرحهای مرتبط با اوقات فراغت جوانان در ایران: موفقیتها و ناکامیها
نشانی درگاه الکترونیکی کنگره
http://ylslt.shirazu.ac.ir/
مهلت ارسال اصل مقالات تا تاریخ 92/4/1 می باشد